Mitä on sisäpyöräily?

Sisäpyöräilyn rooli tavoitteellisessa harjoit­telussa

Vaikka pyöräily on lähtökohtaisesti ulkolaji, harjoitusvastuksen avulla sisällä ajettavat harjoitukset kuuluvat jossain muodossa lähes jokaisen tavoitteellisemmin pyöräilyä harjoittelevan elämään. Nykyisin tarjolla olevilla harjoitusvastuksilla eli “trainereilla” tehtävä harjoittelu on monipuolista ja kehittävää. Sisäpyöräilyä tehdään tyypillisimmin talvella. Trainer-harjoittelu sopii kuitenkin myös täydentämään lumettoman ajan harjoittelua, erityisesti silloin kun harjoittelulle on aikarajoitteita – ajankäyttö on trainer-harjoittelussa hyvin tehokasta.

Trainerilla tapahtuvan harjoittelun suurin hyöty tavoitteelliselle harjoittelijalle on kuitenkin se, että osa harjoittelusta voidaan tehdä hyvin täsmällisesti ja kontrolloidulla tavalla. Näin harjoittelu voidaan kohdentaa tiettyihin pyöräilykunnon osa-alueisiin harjoitteilla, joita voidaan toistaa samanlaisina täysin samanlaissa olosuhteissa. Samoissa olosuhteissa tehtyjen harjoitusten vertailu on helpompaa ja kehitys näkyy selvemmin.

Trainereilla voi tehdä hapenottokykyä, voimaa ja hermotusta kehittäviä harjoituksia. Trainereiden sovellukset tarjoavat suuren määrän erilaisia ja eritasoisille pyöräilijöille suunniteltuja harjoituksia. Harjoituksia löytyy valmiina myös netistä. Trainerilla ajettaviksi suunnitellut Wattcoachin livestriimatut harjoitukset tarjoavat säännöllisen viikkoharjoituksen koko talveksi.

Harjoitus­vastuksen valinta

Sisällä tapahtuvaan harjoittelun mahdollistamiseksi markkinoilta löytyy runsas määrä erilaisia laitevaihtoehtoja, kuten eri mallisia trainereita (perinteisiä tai suoravetoisia), rullia (vastuksilla tai ilman), ergometrejä, spinning-pyöriä ja kuntopyöriä. Valikoiman edessä etenkin aloitteleva pyöräilyn harrastaja voi aluksi olla hämillään. Myös meidän ohjaajillamme on pitkä kokemus erilaisista laitteista, jonka perusteella he voivat todeta, että viime vuosien kehitys on ollut hurjaa.

Traineriin ja sisäharjoitteluvälineistöön ei välttämättä tarvitse laittaa paljoa rahaa. Toisaalta hankintoja tehdessä kannattaa miettiä, että kun tavoitteena on lisätä pyöräilyn viikoittaisia harjoitustunteja, niin mitä paremmat välineet ovat käytössä, sitä helpompi itsensä on motivoida harjoituksen suorittamiseen – asia joka korostuu nimenomaan sisäharjoittelussa. Suomessa se ajanjakso, jolloin trainerilla harjoittelu on hallitseva harjoitusmuoto, on pidempi kuin monessa muussa maassa.

Kun tarkoituksena on hankkia oman pyörän kanssa käytettävä harjoitusvastus, suosittelemme hankkimaan modernin ns. suoravetoisen "smart trainerin". Suoravetoisessa mallissa pyörän oma takakiekko irrotetaan ja pyörä asetetaan trainerissa kiinni olevaan rataspakkaan.

Huomioi­tavia asioita trainerin hankin­­nassa

    • Erittäin tärkeää on huomata, että on olemassa eräitä yhteensopimattomia pyörä-traineri -kombinaatioita. Nämä kombinaatiot ovat suhteellisen harvinaisia, mutta ennen trainerin hankintaa on syytä tarkistaa, ettei oma pyörä ole juuri yhteensopimattomien yhdistelmien listalla. Trainerien valmistajat ilmoittavat yhteensopimattomat pyörä-traineri -kombinaatiot sivuillaan.
    • Jos pyörässä on runkotakuu, on hyvä tarkistaa kattaako runkotakuu trainerilla ajamisen. Eräissä hiilikuiturungoissa on rajoituksia asian suhteen. Asia selviää pyörän mukana tulleista takuuehtodokumenteista tai netistä pyörän valmistajan sivuilta.
    • Eri akselistandardit vaativat erilaisia sovittimia, ja on hyvä varmistaa, että juuri omaan akseliin sopiva sovitin tulee trainerin mukana tai on erikseen saatavilla.
    • Suoravetoisessa trainerissa on varmistettava, että trainerin vapaarattaan runko sopii omaan vaihteistoon. Esimerkiksi Wahoon trainereissa Shimano/SRAM -standardin vapaarattaan runko vaihdettava, jos käyttää Campagnolon vaihteita ja rataspakkaa. Erikseen ostettavan vapaarattaan rungon voi vaihtaa itse, jos on tarvittavat työkalut, tai työn voi teettää osaavassa pyöräliikkeessä.


    Trainerilla treenaa­minen - UKK